Ízelítő

A férjem mérnök végzettségű, így mindig is érdekelték Leonardo géptervei, vázlatai, több olyan könyvet vett, olvasott, amik ezeket bemutatták, kihajtható, behajtható lapokkal. Persze, tudtam mindig is, hogy találmányaival mindig is meghaladta a korát, fura elképzelései különccé tették, de valahogy hiányzott az a kirakós darabka, ami segített volna jobban megérteni ki is volt Leonardo da Vinci és hogyan fordulhat elő az, hogy rajzai ma is több száz millió dollárért cserélnek gazdát, könyvek sokasága foglalkozik vele, gyakran ma is idézik 500 éves gondolatait.
Kutatni kezdtem, tanulni, olvasni, megismerni a Mestert. Nemcsak Firenzében, hanem Milánóban, Vinciben, Pavia-ban.
Kialakult egy képem róla, egy sokkal izgalmasabb személynek ismertem meg őt, mint csak egy szakállas, öreg feltalálót. Erről az emberről szoktam mesélni Vinciben, a szülőföldjén, ahol olyan ismereteket, látásmódot szerzett, melyek meghatározták egész életét.
Vinciben a látogatás két részből áll. Először egy igazi középkori toronyházban, az egykori polgármester hivatalában berendezett múzeumot nézzük meg, ahol Leonardo tervei alapján készült, mintegy 60 modell látható, a tanktól a perspektográfig. A podestà termének falait az egykori polgármesterek családi címerei díszítik, egy reneszánsz időkből itt maradt kandalló, valamint egy, Filippo Brunelleschi által tervezett, a firenzei Kupola építésekor használt emelőgép, amely bizony a fiatal, tanuló Leonardo – t is lenyűgözte. A torony teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a vidékre, ahol a mester élete első éveit töltötte.
A szintén a múzeumhoz tartozó szomszédos épületben Leonardo anatómiai rajzainak másolatai tekinthetőek meg, előtte pedig az a templom áll, ahol a kis Leonardot keresztelték.
Anchiano-ba, a szülőházba egy 3 km-es kis gyalogösvény vezet fel, szép időben kellemes séta, de autóval is fel lehet jutni kényelmesen. Itt egy olívaliget kellős közepén találjuk magunkat, igazi hívogató, egyben határtalan nyugalmat árasztó, igazi toszkán környezetben. Vinci méltó arra, hogy egy toszkán kirándulás hangulatos, érdekes állomása legyen.

Részletekért keressen elérhetőségeimen.

Tudnivalók

Leonardo da Vinci Múzeum a Guidi toronyban, Főtér a templommal ahol Leonardot keresztelték, a 3 km-re található Anchiano, ahol Leonardo szülőháza található múzeummal, olívaligettel

Leonardo festményei c. kiállítás a Mester műveivel vetített formában

Vélemények

Pillanatképek