Ízelítő

Néhány éve, egy magyarországi iroda utazásszervezője megkérdezte, hogy el tudnám-e vállalni csoportjukat egy pistoia-i városnézésre. Lelkesen igent mondtam és elkezdtem a felkészülést. Egy segítőkész, olasz, pistoiai származású kolléganőm ismertetett meg a várossal. Ahogy jártuk az utcákat, mesélt templomokról, zarándokokról, szentekről, legendákról, egyszerűen elbűvölt a város fordulatos történelme, a római alapítástól, a Medici uralomig, furfangos püspöke, aki felvirágoztatta a várost a középkorban. Világossá vált, hogy hőseit és árulóit a lakók ma sem felejtik, sőt, ma is fogyasztják a 700 éves recept alapján készített pistoiai édességet, a cukorkát, a confettit.
Azóta többször volt lehetőségem megmutatni Pistoiát magyar és külföldi látogatóknak, akik számára az ismeretlenből bukkant elő egy valódi kis ékszerdoboz.
A látogatás során megtekintjük a Szent Zénó katedrálist a világhírű Ezüst oltárával, a Szent András templomot, a Piazza della Salat a reneszánsz kúttal, a Városházát, ahonnan nem hiányzik a Medici címer, a Catilina tornyot és a “Ceppo” kórházat. A látogatás végén egy családi, confetti készítő műhelybe is ellátogatunk, ahol nemcsak megkóstoljuk, hanem meg is nézzük, hogy készítik ma is hagyományos technikával.

Részletekért keressen elérhetőségeimen.

Tudnivalók

Szt. András templom, Szt. Zénó Katedrális (ingyenes látogatható) és Ezüstoltárja (belépőjegy szükséges), Ceppo kórház (kívülről), Piazza della Sala, Főtér

Földalatti Pistoia a kórház alatt, látogatás egy confetti (helyi, hagyományos cukorka) készítő üzemben kóstolóval

Vélemények

Pillanatképek