Dóm

Tudtátok, hogy a firenzei Dóm homlokzatát csak a XIX. század végén fejezték be? Addig egész egyszerűen dísztelen volt. Olyan mint a San Lorenzo templom most is.

Arnolfo di Cambio, a Katedrális építésze tervezett ugyan homlokzatot, amit az akkor divatos gótikus stílusban el is kezdtek, de csak “félig” lett kész.
Ezt a félig kész homlokzatot láthatjuk a Dóm múzeumában egy rekonstrukciónak köszönhetően.
Az 1580-as évek végén Francesco, később Ferdinando de Medici utasítására lebontották, de helyette nem igazán alakult semmi határozott terv.
Emilio de Fabris nyeri meg a pályázatot, ami a végleges homlokzatot hivatott “megtalálni”, de sajnos nem érte meg elkészültét, meghalt anélkül, hogy élete legnagyobb munkáját látta volna megvalósulni. Luigi del Moro fejezi be és gyönyörködik a frissen alakult Olaszország egykori, ideiglenes fővárosának immár befejezett Dómjában 1887-ben.
Egyetlen egy alkalommal sem szalasztottam el felnézni a Dómra, amikor elmentem mellette. Pedig sokszor volt erre alkalom az elmúlt 9 évben. 😊 Valahogy úgy érzem, azzal, hogy felnézek, mintha lerónám tiszteletemet azok előtt, akik megtervezték és megalkották.
A legenda szerint Dante ott ült egy kövön és nézte az építkezést. 1296-ban kezdték el, szóval az első kövek letételét valóban láthatta, de teljes pompájában nem. Mi igen! Mennyire szerencsések vagyunk! 🥰
Ha Firenzébe jöttök, szívesen mesélek még nagyon sok érdekes történetet, ami ehhez a csoda épülethez kapcsolódik. 😊
Szép estét Nektek! 😚