Arezzo

Arezzo Toszkána Hamupipőkéje. Szokták mondani az itteniek. 🙂 Gyönyörű, kincsekben, művészeti alkotásokban gazdag, hírességek indultak innen, de valahogy nem veszik észre. Nem is könnyű a többi világhírű toszkán város, mint Firenze, Pisa, Siéna mellett labdába rúgni, de mintegy utolsó déli határvédőként igenis joga van beleszólni abba a bizonyos toszkán élménybe. 🙂

Nagy rajongója vagyok mert számtalan felfedeznivalót rejt, megyéjében olyan kisvárosok bújnak meg mint Sansepolcro, Anghiari és akkor még a természeti szépségekről nem is esett szó.
Itt született Giorgio Vasari, Francesco Petrarca, Spinello Aretino. Itt alkotott Piero della Francesca, aki a reneszánsz nagyon is egyedi figurája.
Ma mindezeknek a hírességeknek adóztam. Felkerestem Vasari házát, tudtàtok, hogy kertje is volt ( lásd élő bejelentkezés no. 1) és egy szobát ma is tetőtől talpig kifestve láthatunk? Petrarca szülőházában nem számítottam rá, hogy a fogát is meglátom, hát lehet, hogy jobban örülne ő maga is ha a látogatók inkább a szépséges Lauráról írt költeményeiben gyönyörködnének. Spinello pedig hatalmasat alkotott a San Domenico templom falán (lásd élő bejelentkezés no. 2 merthogy nem bírtam ki, hogy ne mutassam meg)
Piero della Francesca freskóit a San Francesco bazilikában megnéztem volna közelebbről is mert így nyakfájás lett a vége a sok tekergésnek. 😀 (Még jó hogy van egy albumom kinagyított képekkel 🤫)
Az egynapos kirándulás nem is volt elég, hogy mindent megnézzek, hiszen van itt etruszk gyűjtemény, Medici erőd, modern művészeti múzeum és egy tárlat ami az arezzoi “nemzeti” játékról a “giostra del Saraceno”-ról szól, ami legalább annyira fontos a helyieknek mint Siénában a Palio.
Hiába, vissza kell mennem.
Még egy fontos dolog: Többeket ismerek Firenzében arezzoi eredettel és mindegyikük szuper kedves. Ma is mindenki az volt a kasszástól a bárpultosig. Szóval ez ám a város image. Ennél jobb és több nem is kell! 😉 Ezzel le lehet győzni Pisát és Siénát. Haha. 😀